FIFTY-FIFTY

Op 21 maart 2018 zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen in Nederland. VP Carree is van mening dat de man/vrouw -verhouding fifty-fifty moet worden.

Het komt de besluitvorming ten goede als de gemeenteraad een betere afspiegeling is van de samenleving. Nu is het aandeel vrouwen in de raden in Overijssel gemiddeld nog slechts 20 tot 25%. Daarom heeft VP Carree in de maanden mei en juni een viertal bijeenkomsten in de provincie georganiseerd voor vrouwen die maatschappelijk en politiek geïnteresseerd zijn: in Zwolle, Hengelo, Deventer en Oldenzaal. Die avonden begonnen met een inleiding van Irene van Deuveren, thuis in het versterken van vrouwen in de politiek. Daarna zijn, samen met enthousiaste vrouwelijke gemeenteraadsleden van alle politieke gezindtes, de geïnteresseerde vrouwen voorgelicht over wat het werk in de gemeenteraad inhoudt. Ook de media hebben aandacht besteed aan onze missie en leken die te delen. De regionale dagbladen De Stentor en Tubantia, RTV Oost (zowel radio als TV) en een aantal lokale weekbladen en omroepen hebben aandacht aan dit thema besteed. Door de Tubantia zijn diverse mannelijke gemeenteraadsleden gevraagd of zij die fifty-fifty verdeling voorstaan. De antwoorden waren in alle gevallen bevestigend. Dus: mannen en vrouwen, politieke partijen en media: met gezamenlijke inspanningen gaan we dit 50% -doel halen, vanzelf blijkt dat niet te lukken.

Ellen Pot,
Voorzitter VP Carree

NB. Door deze bijeenkomsten hebben meerdere vrouwen zich inmiddels kandidaat gesteld voor de verkiezingen!

Enkele quotes:
Agnes Booijink, kandidaat gemeente Hengelo:
“Sinds een aantal maanden was ik aan het dubben over een bijdrage in de gemeenteraad. Ik liep al mee met de fractie en de tijd was daar een knoop hierover door te hakken. Op dat moment zag ik de oproep in de krant van jullie bijeenkomst in de bieb Hengelo. De raadsleden op de bijeenkomst waren super enthousiast over het raadswerk en de combi met eigen werkzaamheden. Na deze avond heb ik de knoop doorgehakt. Ik sta  op de lijst voor Groen Links in Hengelo bij de komende gemeenteraad verkiezingen!” Agnes is geïnterviewd over haar kandidaatstelling. Lees hier het artikel in de Tubantia!

Lotte ten Vaarwerk, kandidaat gemeente Enschede:
“Dankzij Vrouwenplatform Carree ben ik in contact gekomen met mensen die mij geïnspireerd hebben om mij kandidaat te stellen voor de gemeenteraad van Enschede.”

Geplaatst in Nieuws.