Interview Maria en Inge De Nieuwe Toekomst

dnt-maria-interviewMaria Lukas*, deelneemster, en Inge Bekker, persoonlijke, vrijwillige coach, hebben beiden deelgenomen aan het project De Nieuwe Toekomst in Zwolle. Maria heeft in haar jeugd veel geweld en onveilige situaties meegemaakt en ook de relatie met de vader van haar kind ging niet over rozen. Twee jaar geleden is ze met haar zoontje gevlucht naar Zwolle.

Vorig jaar startte ze met de training De Nieuwe Toekomst om economisch zelfstandig te worden, een toekomst zonder geweld. Inge is opleidingscoördinator en wil als vrijwilliger iets betekenen voor mensen die het minder hebben in onze samenleving en is vervolgens als coach bij De Nieuwe Toekomst gekomen. Maria en Inge zijn aan elkaar gekoppeld door de projectleider van De Nieuwe Toekomst in Overijssel. De vrouwen ontmoetten elkaar voor het eerst tijdens de vierde trainingsdag. Aan de eettafel bij Maria vertellen ze wat het project voor hen en met name voor Maria heeft opgeleverd. “Wat De Nieuwe Toekomst mij vooral heeft gegeven, is dat ik zelf verzekerder ben geworden, voor een groep durf te staan én dat ik weer naar school ben gegaan”, steekt Maria van wal. “Ik wilde eerst kraamverzorgster worden, maar dat was niet te combineren met de zorg voor mijn zoontje met stages in de weekenden en avonden. Met Inge, mijn coach, ben ik toen gaan kijken wat wel mogelijk is. Het is de opleiding Maatschappelijke Zorg niveau 3 geworden. Die opleiding heeft voor mij meer mogelijkheden om later een passende baan te vinden.”
Het eerste jaar zit er nu bijna op voor Maria en haar cijferlijst is goed met achten en negens. Maria: “Ik loop nu stage en dat is hartstikke leuk.” Maria hoeft de kosten voor haar opleiding niet zelf te betalen. De gemeente Zwolle vergoedt haar BBL-opleiding niveau 3 (BBL = Beroeps Begeleidende Leerweg).

Gemotiveerd
Het contact tussen coach en ‘coachee’ is goed en vriendschappelijk. Maria: “Toen we elkaar de eerste keer ontmoetten, hadden we gelijk een klik. Ik kan alles met haar bespreken. En ook nu als ik Inge nodig heb, dan bel ik haar en is zij er voor mij. Dat voelt goed.” Inge knikt bevestigend: “In de afgelopen periode hebben we een warme band opgebouwd. Wat mij zo opvalt bij Maria is haar doorzettingsvermogen, haar motivatie. Dat is zo mooi om te zien. Zij wil zeer bewust haar kind een goede toekomst bieden door het anders, beter te doen dan wat zij mee maakte als kind. Ik zie ook dat ze het kan. Door het deelnemen aan het project De Nieuwe Toekomst en het volgen van een opleiding heeft ze hele goede stappen gezet. En, zoals Maria dit aanpakt, kan dat alleen maar positief uitwerken. Ik heb echt een enorme bewondering voor haar.”

Lef
De meerwaarde van het project De Nieuwe Toekomst is onder meer dat de deelneemster ook na de trainingen (tien in totaal) nog maandenlang de ondersteuning heeft van een coach. Want, als je nog nooit een motivatiebrief of intake voor school geregeld hebt, is het fijn dat iemand je daarbij kan helpen. Maria: “Naast het regelen van allerlei praktische zaken hebben we ook regelmatig bij gekletst en lol gemaakt.” Het contact tussen beide vrouwen is ook na het traject gebleven. “Zo belde ik laatst naar Inge omdat ik niet uit de belastingformulieren kwam en dan is zij er voor mij.” “Dat vind ik zo goed van Maria”, vervolgt Inge, “zij durft en heeft het lef om hulp te vragen zodat ze weer verder kan komen.”

Een nieuwe stap
Ondanks dat het goed gaat op school, ze een fijne woning heeft van de gemeente en haar zoontje zich prima vermaakt op het kinderdagverblijf, voelt Maria zich eenzaam in Zwolle. De leerlingen op school zijn jonger en directe aansluiting heeft ze niet echt. Ook contacten in de buurt leveren geen vriendschap op.
Sinds twee jaar heeft ze een vriend en een fijne schoonfamilie in haar vroegere woonplaats en daarom gaat ze in de zomer met haar zoontje (weer) die kant op. Met Inge heeft ze deze belangrijke stap ook besproken en die staat volledig achter haar. “Ze durft nu die stap te nemen omdat ze op eigen benen heeft leren staan!”
Maria: “Ik ben blij om die kant op te gaan. Als ik mijn opleiding af heb, wil ik graag met jongeren gaan werken. Maar eerst wil ik na deze opleiding nog niveau vier halen.”

*Maria Lukas is een gefingeerde naam. Bij de redactie is haar naam bekend.

door Inge Boelaart, www.blaauwconcept.nl
foto: Frans Paalman, www.fotofranspaalman.nl