Wereldmeiden: een project voor en door leeftijdsgenoten!

Demi en Sanne zijn twee studenten van Landstede Sport en Bewegen in Zwolle. Als maatschappelijke Diensttijders zijn zij vanuit hun opleiding aan het project Wereldmeiden in Zwolle verbonden. Hoe ervaren zij het project? Ze vertellen het zelf in dit artikel, waarin ze ook nog een andere student interviewen.

Demi en Sanne:

‘Het project Wereldmeiden bestaat uit: het coachen van je ‘buddy’ en samen sporten met meiden uit een andere cultuur. De studentes van Landstede Sport en Bewegen weten hier alles van. Zij zitten midden in het project en zijn elke dinsdagmiddag op sportpark de Marslanden in Zwolle te vinden om samen met de Wereldmeiden te sporten en op zoek te gaan naar een bijpassende sport voor hun buddy.
Om een goed beeld te geven van de taken en de bezigheden van deze meiden hebben wij een interview gehouden met een klasgenoot, die ook ‘maatschappelijk diensttijder’ in het project Wereldmeiden is en hier veel over kan vertellen. We stelden haar onderstaande vragen.’

Wat houdt het project Wereldmeiden in?

Dat meiden die uit een ander land komen een kans krijgen om hier te sporten. De meiden krijgen in 10 weken verschillende sporten te zien en kunnen beleven hoe die sporten zijn. Na deze 10 weken kunnen ze ook echt één van de sporten kiezen en deze gaan beoefenen voor 15 weken. Zo kunnen de meiden ervaren of deze sport echt geschikt voor hen is.

Hoe is het om één van de Wereldmeiden te begeleiden?

Het is erg gaaf om te doen, maar ik vind het persoonlijk nog best moeilijk. Je moet je goed inleven in de meiden en goede duidelijke antwoorden kunnen geven. De meiden zijn onwijs leuk en staan open voor vrijwel alles. Ook zijn ze onderling super leuk met elkaar en dat maakt het hele project zo leuk! Het is supergezellig voor ons en de meiden.

Hoe is de communicatie met iemand uit een andere cultuur?

Doordat we sporten hoeven we eigenlijk niet te praten, dat is het mooie aan dit project. De meiden kunnen hun gevoel kwijt door te sporten en hoeven dus niet alles uit te leggen met woorden. Ook hebben we veel contact met de meiden en ze kunnen ook alles aangeven bij ons.

Wat moet je doen als begeleider?

Je zit in een groepsapp en geeft door aan de meiden wat we de desbetreffende week gaan doen. Ook kunnen ze je altijd bereiken als er echt wat aan de hand is. Daarnaast ben je aanwezig tijdens het sporten en doe je zelf ook mee. Je begeleidt de meiden ook door dingen vóór te doen, want soms verstaan ze de uitleg nog niet goed.

Zou je andere mensen aanraden het project wereldmeiden te steunen?

Jazeker! Ik vind dat dit project nog veel groter moet en kan. Daarom zou het heel gaaf zijn als er meer meiden komen helpen met dit project zodat we dit ook echt door kunnen zetten.

Het project blijft groeien, u kunt op https://www.wereldmeiden.nu meer informatie inwinnen over dit project en ons steunen!’

Geplaatst in Nieuws.