Op 3 oktober 2019 is het project Wereldmeiden in Enschede van start gegaan. Meiden in de leeftijd van 14 t/m 29 jaar van verschillende afkomst maken kennis met het sport- en beweegaanbod van de stad. Diverse beweegaanbieders hebben hun deuren opengesteld om de meiden door middel van sport te activeren en integratie te versnellen.
“Ik vind sporten heel leuk, maar ik weet niet precies waar ik moet zijn”. Dit is één van de meest voorkomende reacties van nieuwkomers in Nederland die graag meer willen bewegen. In het geboorteland waren ze al vrij actief, maar eenmaal in Nederland weten ze de weg naar de beweegaanbieders nog niet eenvoudig te vinden.
Sportaal, VP Carree, Sportservice Overijssel, ISK-Erasmus en Vluchtelingenwerk Oost-Nederland hebben de handen ineen geslagen om voor deze ‘Wereldmeiden’ een sportcarrousel op te stellen waardoor ze kennis kunnen maken met het diverse beweegaanbod in Enschede. De meiden afkomstig uit bijvoorbeeld Syrië, Irak en Curaçao vormen samen met een viertal meiden die geboren zijn in Nederland de groep Wereldmeiden. In totaal nemen in de eerste cyclus 15 meiden deel aan de sportcarrousel. In februari 2020 start de tweede cyclus.
Onder begeleiding van Jasper Agelink, sportregisseur bij Sportaal, zijn de meiden in Enschede in korte tijd al in aanraking gekomen met bootcamp (Arjan Onstwedder), turnen (GV Sportlust), bubbelbal (Sportaal), fysiotherapie (Pro-F), fitness (Trifora) en hebben ze een wedstrijd van de FC Twente Vrouwen in de Grolsch Veste bezocht. Op de planning staat nog badminton (BC WIK), voetbal (Sparta Enschede) en zwemmen (Aquadrome). Na afloop van de sportcarrousel maken ze een keuze voor een vervolg van één van de sporten gedurende 15 weken. “Badminton vind ik zelf heel gaaf, dit doen we ook op school. Hier heb ik dus wel echt zin in”, aldus Zainab, deelneemster aan Wereldmeiden.
Bij Pro-F heeft één van de meiden al direct een afspraak gemaakt met de (sport)fysiotherapeut. Ze kan straks in de sportzaal van Trifora werken aan haar herstel. Deelneemster Feril: “Heel fijn dat dit kan, ik heb al een tijd last van mijn rug. De huisarts heeft wel een verwijzing geschreven, maar ik wist niet bij welke fysio ik terecht kon”.
Jasper Agelink, Sportaal: “Met name de samenwerking tussen de organisaties in Enschede heeft ervoor gezorgd dat de meidengroep gevormd is. Tijdens de Doen Beurs voor statushouders hebben we 4 meiden weten te werven. De overige meiden zijn afkomstig van de Internationale Schakelklas van het Stedelijk Lyceum. Hier hebben de gymdocenten Lauret en Petra de meiden enthousiast weten te krijgen om mee te doen. Daarnaast is de kracht van de beweegaanbieders onmisbaar. Zo maken de meiden kennis met het beweegaanbod in onze stad. Erg gaaf.”